Tutorial Untuk Ain. [Part 4]



Hai hai hai hai hai, cam besa ku nk ngaja kau tutoi. Haha.. TUTOI?! Oke2, stop membabo.

Oke, haritok aku akn ngaja kau cara nak engkah lagu dalam blog versi senang jak. 

hehehehehew

Oke, first na, kau g kat ctok. KLIK HERE.

Pasya, kau pilihla warna nie yg kau berkenan.


Contoh, kau pilih warna ijo. tick kotak bulat kecik kat ujung ea.

Mun dah pilih, KLIK NEXT.


Haa.. kau akan ndiat minatang tok..

Kau perlu g kat youtube untuk pilih lagu yg kau suka.


Haaa, pilih mana2 lagu yg kau suka kat siya..


Ceywah. Lagu hafizz juak pilih ku :p

Ha, mun dah puas ati, COPY LINK KAT ATAS ya. Yang aku kotakkan warna merah. COPY. Bukan kopi. hahaha


p/s : ehem. ada boboiboy kat sebelah. muohohoho ^^


Hightlight and copy.

[cara mudah nak copy Ctrl + C]

Mun xpaham cara ya, molah cam besa ja. Right click.


Haa, kau pegi agik kat tmpt tadik. 



Haa, kau paste link yang kau copy tadik kat kotak SONG URL mcm dlm gamba. SONG TITLE, kau engkah tajuk lagu.


Mun udah, KLIK NEXT.

p/s : kau boleh engkah lagu banyak-banyak. Caranya sama cam yang aku pdh tapi lagunya mesti lain2, oh?

Faham sikk??



Okey, kau tick jak mcm dalam gamba. Ikut jak. YANG AKU KOTAKKAN WARNA MERAH EBOH TICK!! PENING PALAK KAU NANGGA EA KELAK. EBOH TICK! Tick yg aku tick jak mcm dalam gamba.

Haa, yg Placement of Player Bar, kau boleh tukar Bottom atau Top. Mun bottom, lagu ya akn ada kat libah cam aku pun. Mun top, lagu ya akn ada kat atas palak. HEHEH. Atas blog arr, ni ndatang atas palak ndah.



Then, click DONE.


Kau tekan jak kotak yang ada kod2 ya. Klak nya akan terhightlight nyampun. Pasya kau COPY kod ya.

Okey, cara nak engkah dalam blog.


G kat dashboard. KLIK CTOK.


G kat LAYOUT.


Klik ADD A GADGET.


Kau scroll ke libah sampeyyy kau nampak nak nama HTML/JavaScript.

KLIK KOTAK BIRU KECIK yang ada tanda + Kat tepi belah kanan. Yg aku anak panahkan.



Kau PASTE code yang kat SCM Music Player tadik kat kotak CONTENT yg aku kotakkan warna HITAM. TITLE ea xboh isik apa2. Yg aku kotakkan warna merah ya. EBOH ISIK APA2.

Pasya, tekan save kotak OREN.

Ha.. done!

Selamat mencuba!










2 comments:

Ainnur Athirah said...

mcm nie nak mbuang muzik yang sdia ada ya ??

Farah Farhana said...

Ku dh pdh tdik.