Tutorial Untuk Ain. [Part 3]

Haii.. hari tuk ku nak aja kau pasal camnie nak molah or edit header make photoscape.
FIRST.
Bukak kau pun photoscape.

KLIK EDITOR.





KLIK MENU YANG KAT LIBAH AR.

Pas kau tekan MENU ya nak, kau pilih NEW PHOTO.





Haa.. adjust cam aku.

Width : 700
Height : 300

Jgn lebih, jgn kureng okengg?



Haa.. nya akn jadi besaq gedabaq camtok


SOOO...

MAI KITOOO EDIT!!! :D




klik OBJECT.

Okey, memula kita molah font ea dolok arr??



Klik icon kecik yang bertulis 'T'. Mun xnampak klik gamba ya.



Ohh yeah! Kau tulis jak apa2 yang kau mok sebagai header ya. 

"Ini kisah hidup saya" kah

"Saya budak comei" kah

Mun nak tukar warna font ya, kau klik jak yang aku anak panahkan ar.

Mun nak engkah yang line kat tulisan ya, klik kotak ijo ya.

Mun maok ada shadow, klik kotak merah.

Ohh! font boleh tuka suka hati. 



Haa... mun kau mok adjust nya pun saiz, tarik jak point segi empat kecik warna putih yang aku anak panahkan arh.

PERHATIAN!! : Jangan sampe font ya keluar dpd ruang putih ya. Ngerti??




nampak kosong jak camya nakk?

Haaa! Juh kita tunjukkan kreativiti kitaa!!

mun nak engkah mana-mana icon, klik jak icon ya..

Haaa, pasya, aku pilih la pa2 jak gamba yg kau suka.

Mun maok gamba yang dari laptop, klik icon yang aku kotakkan warna BIRU ya. Pilih "PHOTO".

Mun maok ballon, klik kotak yg aku kotakkan warna HIJAU.

Mun maok tulisan kecik2, klik kotak yg aku kotakkan warna MERAH.

Mun x nampak, KLIK GAMBA ya.


Haaa.. edit punya edit, jadi camtok.. MUROKK!! Its okay. Just utk tuto jew.


Okey, mun kau mok tambah icon ya banyak2, kau klik jak + kat belah kiri. Anak panah warna itam. Mun mok buang, klik X , anak panah wana merah. Mun nak pusing2, tekan yang aku kotakkan warna hijau.Pusing2 nya. hehehe. paham sikk??



Mun dah puas ati edit, KLIK SAVE.

Mesti ingat sini san kau save gamba ya.


OKEY, NOW, AKU AJAR CARA NAK ENGKAH KAT BLOG.

G kat dashboard. KLIK CTOK.


KLIK More Options yg anak panah merah.

Scroll sampey libah. klik LAYOUT.


Klik EDIT (tulisan biru kecik) kat kotak HEADER ya. Yg aku anak panahkan.


Oke, sebelum ya kau tick 
                                                        
 Pasya, KLIK Remove Image. Tulisan warna biru.



Haa, kau klik CHOOSE FILE. Pasya carikla gamba yg kau edit tadik.

p/s : nak nuka tajuk blog, tuka kat tempat yg aku kotakkan warna merah ya.



Haa.. carik gamba yg kau edit kat photoscape tadik. kat file download ka, kat file documents ka, kat file pictures ka.

Mun dah nemu, klik gamba ya , then klik OPEN mcm yg aku anak panahkan.


Jangan Tick kotak Shrink to fit

Klak alu kecik header kau. JANGAN TICK ar.

Yg Instead of title and description tadik boleh tick.

Pasya klik SAVE kotaak warna oren.

Haa.. siap dah.

~ Selamat Mencuba ~












2 comments:

Amirul Aizat said...

Lorh,, Knk ada gmbr kmk d cya?? Aikk?? Pelik'2.. Hahaha~ Bnyk Plak ya... Hoho~

Farah Farhana said...

Cney gamba ktk??

haha