Tutorial Untuk Ain. [Part 1]

Hai, semua!! Harini saya nak wat entry untuk kawan saya, Ain yang masih baru lagi dalam dunia blog neh. hehe.
Oke, Ain! Focus ye!
Eh2, aku cakap sarawak jela, bagi senang cket. Hikhikhik
TUKAR BACKGROUND BLOG.
Oke, en. memula kau g kat dashboard. KLIK CTOK.
Oke, pas kau klik tek nak, klua lah minatang nama dashboard ya..
pasya, kau klik "More options". tangga kat gamba libah tok.



Mun xnampak, klik jak gamba tok ar..


Lepas kau tekan more options ya nak, kelua benda nak ada scroll ya.. scroll kau sampey kau nemu nak nama TEMPLATE.



Lepas kau scroll yang "more options" tadi, kau scroll kat libah sampey kau nemu nak nama TEMPLATE cam dalam gamba atas tok. Oke, stakat tok boleh faham? Pasya, klik jak TEMPLATE yang aku tunjuk pake anak panah ya.




Haaa... klua gik benda tok.. Haha.. boh bingong.. klik kotak kecik yang ada tulis CUSTOMISE ya. Yang kaler oren.



Ha.. pa nama gik tok?? hekhek.. kau klik yang aku anak panahkan arh. ah.. lantaklah ngan ayat aku! janji kau paham, oke? hikhik. Klik yang ada tulis BACKGROUND.



Tadaa!! Klua nak tok gik. Ha, klik yang REMOVE IMAGE arh..


Pasya nya nanyak, Do you want to remove the image? ha, lebih kurang camya, nak?

Tekan "OK"




Pasya nya jadi camtok..


Klik "None" ya. Yang tulisan warna putih dalam kotak itam legam arh. hehe



AMARAN! : JANGAN KLIK UPLOAD IMAGE DOLOK!

p/s : mun kau mok ambik background dari depan ya boleh juak. Klik jak mana mana background yang kat depan ya yang kau suka. Tapi, banyak nak x kck nak?? hikhik. 

JANGAN KLIK APA-APA DOLOK!!

PERGI KAT CTOK. KLIK CTOK.

Ha... pas ya kau searchlah background nie yang kau maok.. mun kau pening palak nak carik, search jak kat freebies.. hehe. bkn freebies aku. freebies org. pas ambik, komen kat entryorg ya. pdh kau nak mintak background. hehe. boley you faham??

Okey, mun kau dah nemu background yang kau maok tadik... kau save images ya. tauk nak camnie nak save images??

OKE! lepas ya, kau g kat nak tadik.



OKEY, BARU BOLEH KLIK UPLOAD IMAGES.

INGAT!! Kau mesti tauk cney san kau save images tadik.



Klik CHOOSE FILE.



Haaa.. tok la file download yang aku mdh ngn kau ariya...

K, pasya, kau carik gamba yang kau download tadik kat siya...




Haa... ada x??? yang kat gamba atas ya, contoh gamba yg aku download.. Mun dah nemu gamba yg kau download tadik, terus klik gamba ya. Nak double klik pun boleh juak. Mun kau double klik gamba ya, xpayah tekan "OPEEN" macam yang aku kotakkan warna itam debah ya.



Jeng.. jeng .. jeng!! Hampir nak siap!!

Klik DONE dalam kotak kuning ya.



Ha... pasya, Klik APPLY TO BLOG kat anak panah ya. Yang kat dalam petak warna oren. 

Tunggu ....



Haaa... pasya yang kotak APPLY TO BLOG tadik jadi kabur. Then, kau klik TULISAN BIRU yang ada tulis << Back to Blogger

Klik tulisan biru ya. Ada kat anak panah dalam gambar di atas.


Okey! Dah siap! Kau boleh tekan "View Blog" yang di anak panahkan.


Mun ada yang kau xpuas ati, komen kat entry tok..

K, ngantok dah nyawa ku.. hehehe..

BYE. ASSALAMUALAIKUM!

Mudahan tuto aku tok apat nolong kau!









2 comments:

Ainnur Athirah said...

farah .. xpyah lh engkah nya mpun tittle kadak ya glak ... berlebihan na juak kwn ku sorang tok eyh ... kau pun ape kurangnyerr .. kau kiut gk dr aku bah .. so far .. alhamdulillah .. toturial yg d plh kau .. aku faham dan mengerti .. thankzz a lot

Farah Farhana said...

Hehe.. oke, aku tukar. U're welcome...